vrijdag 14 oktober 2016
Veel belangstelling voor ‘Hond geeft leven’
Afgelopen zomer publiceerde BultersMekke het boekje ‘Hond geeft leven’. Maar liefst vijftien mensen met psychiatrische problematiek vertellen over hoe zij het zelf opleiden van de eigen assistentiehond hebben ervaren. En wat het heeft opgeleverd.

 

Inmiddels komen van verschillende kanten waarderende reacties op de bundel. Zo schrijft een behandelaar, die zelf in de behandeling van een cliënt met een vroegkinderlijk trauma de kracht van het werken met assistentiehonden heeft ervaren: ‘Doordat de cliënt de hond vanaf puppy zelf heeft opgevoed - met ondersteuning van een professionele instructeur - is er een echte verbinding, gehechtheidsrelatie tot stand gekomen. Dit is essentieel omdat vroegkinderlijk getraumatiseerde mensen geen ervaring hebben met een goede gehechtheid. Door de intensieve band en het vertrouwen is er wederzijdse gevoeligheid en reageren op elkaar. En daar wordt ook op getraind. Als je de ontwikkeling van de hond vergelijkt met die van een kind dan zie je veel parallellen. Het gedrag van de hond kan als een spiegel werken, waarbij de hond reageert op het gedrag en de emoties  van de ouder/ het baasje. De reactie van de hond en het openstaan daarvoor van de cliënt wordt ingezet om het zelfbewustzijn te activeren en met hulp van de hond het gedrag te veranderen,  waardoor de relatie voor beiden zo goed mogelijk wordt en blijft. De cliënt heeft de regie, verantwoordelijkheid voor de opvoeding en verzorging van de assistentiehond. Door de wederzijdse verbinding kan het aangeleerde gedrag van de hond én van de cursist ingezet worden als hulp bij het verwerven van nieuwe coping strategieën, die op veel levensgebieden kunnen worden toegepast.

De assistentiehond was een onmisbare ondersteuning in de behandeling. En dat zal voor tal van andere behandelingen niet anders zijn.’

Wilt u het boek 'Hond geeft leven' bestellen kijk dan op onze webshop pagina.