-
-
De duur van het aanvraagproces varieert en is afhankelijk van diverse factoren. Als een dossier compleet is en de beoordeling positief is afgerond kan een intakegesprek ingepland worden binnen vier tot acht weken. Voordat het intakegesprek gepland wordt is wel van belang dat de bekostiging in orde is (met uitzondering van bekostiging door de zorgverzekeraar) en dat, indien nodig, een positief advies is afgegeven door het Multidisciplinair Advies Team (MAT).
-
-
Momenteel hebben wij geen wachtlijsten, na een positief intakegesprek wordt de aanvraag afgerond en een match gemaakt met één van onze instructeurs. Houdt er rekening mee dat het gehele aanvraagproces, vanaf het invullen van het belangstellingsformulier tot aan de start van het programma vrijwel altijd een aantal maanden duurt.
-
-
Wij adviseren om te wachten met het aanschaffen van een hond totdat het programma gaat starten. Omdat de doorlooptijd van het in orde maken van de bekostiging sterk varieert, kan niet vooraf niet worden ingeschat wanneer een programma van start kan gaan. Bij voorkeur wordt direct gestart met het programma na de aanschaf van de hond. BMA kan bij de start van het programma adviseren over een passend ras bij jouw hulpvraag en desgewenst meegaan bij een fokkersbezoek.
-
-
Bij alle aanvragen waarbij sprake is van psychische kwetsbaarheden is een prescreening door het MAT noodzakelijk voordat een intake gepland kan worden. Het MAT geeft een advies over de haalbaarheid van het programma, een definitieve uitspraak of het programma ook daadwerkelijk kan starten doet BMA na de intake bij jou thuis. Het advies van het MAT is 6 maanden geldig, om deze reden wordt de beoordeling door het MAT pas gedaan als er duidelijkheid is over de manier waarop het programma bekostigd zal worden. BMA maakt hierop in sommige gevallen een uitzondering.
-
-
Sinds 2025 maakt ons nieuwe CRM-systeem de uitwisseling van medische informatie eenvoudiger en efficiënter. Mensen die een aanvraag doen, krijgen toegang tot een beveiligd digitaal dossier, waaraan zij zelf medische gegevens kunnen toevoegen. Deze gegevens zijn alleen toegankelijk voor de juiste personen ter beoordeling van het dossier. Een dossier wordt geopend op het moment dat iemand een aanvraag indient.
-
-
Het komt regelmatig voor dat assistentiehonden en hun gebruikers de toegang wordt geweigerd tot openbare plaatsen, zowel nationaal als internationaal. Hier is onderzoek naar gedaan. Dit gebeurt vooral vanwege onwetendheid over de rechten van assistentiehondengebruikers, maar ook uit angst voor hygiëne en een gebrek aan herkenbaarheid. Een universeel dekje draagt bij aan een betere herkenbaarheid en daarmee ook aan een betere toegankelijkheid.
-
-
Weigering van assistentiehonden komt voor in diverse sectoren, zoals horeca, detailhandel, openbaar vervoer en de medische sector. Uit onderzoek onder de cliënten van alle NAHB-aangesloten assistentiehondenscholen blijkt dat maar liefst 44% met regelmaat geweigerd wordt bij het toetreden van een openbare gelegenheid. Dit is een ruime verdubbeling ten opzichte van 2020, toen 20% te maken kreeg met een weigering.
-
-
In Nederland is het weigeren van een assistentiehond verboden volgens de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz). Deze wet verplicht aanbieders van goederen en diensten om assistentiehonden toe te laten, tenzij er sprake is van een onevenredige belasting of veiligheidsrisico's.
-
-
Toegankelijkheid en herkenning zijn essentieel om mensen met een beperking volwaardig te laten deelnemen aan de samenleving. Een duidelijk herkenbare assistentiehond vermindert misverstanden en voorkomt discriminatie.
-
-
In principe wel. Assistentiehonden hebben toegang tot openbare gebouwen, horeca, winkels, scholen en openbaar vervoer. Uitzonderingen gelden voor plaatsen waar hygiëne of veiligheid in het geding is, zoals intensive care afdelingen.
-
-
We vinden het belangrijk dat ook onze assistentiehonden-in-opleiding en hun begeleiders overal toegelaten worden. Hierbij gaat het om trainers en puppypleeggezinnen die met onze honden oefenen op verschillende locaties. Het is van groot belang voor de opleiding van de honden om te kunnen trainen op locaties waar zij met hun toekomstige baas ook zullen komen. Dit is echter niet per definitie vastgelegd in de wet (Wet Gelijke Behandeling op grond van Handicap of Chronische Ziekte (WGBH/CZ). Indien toegang wordt geweigerd aan een assistentiehond-in-opleiding, adviseren wij om in overleg te gaan en/of te zoeken naar een alternatief.
-
-
Assistentiehonden zijn professioneel getraind om zich rustig en beheerst te gedragen. Hun aanwezigheid zorgt ervoor dat mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking zelfstandig kunnen functioneren zonder overlast te veroorzaken.
-
-
De Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) bepaalt dat het weigeren van een assistentiehond gelijk staat aan het weigeren van de persoon die een hulphond gebruikt. Formeel is het weigeren van een assistentiehond discriminatie op grond van handicap.
-
-
Het weigeren van een assistentiehond valt onder strafbare discriminatie. De rechter zal per geval beoordelen of de weigering onder delictsomschrijving uit artikel 429quater lid 2 uit het Wetboek van Strafrecht valt. In dit artikel is discriminatie wegens handicap strafbaar gesteld.
-
-
Geef aan dat het weigeren van een assistentiehond in strijd is met de wet. Als dit niet helpt, kan je een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens, hulp vragen bij een anti-discriminatie bureau of aangifte doen bij de politie op grond van op grond van artikel 429quater, lid 2 SR.
-
-
Voor advies kunt u terecht bij een van de aangesloten scholen of brancheorganisaties zoals Koninklijke Horeca Nederland of de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Zorg (NVTZ). Zij bieden richtlijnen en trainingen over het omgaan met assistentiehonden.
-
-
Ja, er zijn Europese normen ontwikkeld om de toegang en herkenbaarheid van assistentiehonden te verbeteren, zoals de EN 17984-6 norm. Deze richt zich op universele toegang voor assistentiehonden binnen Europa.
-
-
In Nederland geldt de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz). Dit betekent dat een assistentiehond in principe niet geweigerd mag worden vanwege allergieën van medewerkers. In specifieke gevallen kan er maatwerk nodig zijn, zoals een andere werkplek voor de medewerker met allergieën of het zorgen voor goede ventilatie.
-
-
Nee, angst voor honden is geen wettige reden om een assistentiehond te weigeren. Een bedrijf kan wel maatregelen nemen, zoals voldoende afstand houden tussen de assistentiehond en de persoon die bang is.
-
-
Ja, assistentiehonden moeten worden toegelaten in taxi’s en huurauto’s volgens de Nederlandse wetgeving. Taxi- en Uberchauffeurs mogen geen extra kosten rekenen of weigeren op basis van persoonlijke voorkeuren of religieuze overtuigingen.
-
-
Meld de weigering direct bij de vervoersmaatschappij of het taxibedrijf. Bij herhaalde weigering kun je een klacht indienen bij de Geschillencommissie Openbaar Vervoer of het College voor de Rechten van de Mens.
-
-
Er is geen vaste boete, maar bedrijven kunnen door de rechter worden aangesproken op discriminatie, wat kan leiden tot schadevergoedingen of dwangsommen.
-
-
Ja, openbare plekken (zoals winkels, OV, horeca) moeten assistentiehonden toestaan. Privéterreinen (zoals particuliere woningen of privébedrijven) hebben meer vrijheid om eigen regels te bepalen.
-
-
Dit wordt per locatie beoordeeld. Vaak mogen assistentiehonden mee, maar in sommige beveiligde zones kunnen uitzonderingen gelden vanwege veiligheidsrisico’s.
-
-
Het nieuwe dekje is ontwikkeld om de herkenbaarheid van gecertificeerde assistentiehonden te vergroten, wat bijdraagt aan een betere toegankelijkheid voor mensen met een assistentiehond. Dit nieuwe dekje maakt het onderscheid met gewone huishonden direct zichtbaar, voorkomt verwarring en draagt bij aan een inclusievere samenleving.
-
-
De kleuren blauw en geel zijn gekozen vanwege hun hoge zichtbaarheid en associatie met betrouwbaarheid en zorg.
-
-
Het dekje is ontworpen door de Nederlandse Assistentiehondenscholen Branchevereniging (NAHB) in samenwerking met aangesloten scholen en gebruikers.
-
-
Het dekje is verkrijgbaar via de assistentiehondenscholen die zijn aangesloten bij de branchevereniging, waaronder BMA.
-
-
Ja, de dekjes zijn beschikbaar in diverse maten en modellen om aan de behoeften van verschillende honden en gebruikers te voldoen.
-
-
BMA neemt contact op met alle cursisten over het retourneren of afvoeren van het oude dekje.
-
-
Nee, met de komst van het nieuwe dekje komt het gebruik van het oude dekje te vervallen. Het nieuwe universele dekje is namelijk ontwikkeld om herkenbaarheid en toegankelijkheid te verbeteren. Het wordt daarom verplicht om over te stappen naar het nieuwe dekje.
-
-
Ja, er is rekening gehouden met honden die geen dekje verdragen. Het ontwerp en de pasvorm zijn in samenspraak met gebruikers en instructeurs ontwikkeld en getest om het draagcomfort te optimaliseren. Ook wordt er nog gekeken naar mogelijk alternatieven.
-
-
Nee, het dekje is bewust ontworpen in blauw en geel voor uniforme herkenbaarheid. Dit helpt bij het verminderen van toegangsweigeringen en vergroot de zichtbaarheid van assistentiehonden.
-
-
Het dekje is gemaakt van licht vuil- en waterafstotend materiaal.
-
-
Ja, het dekje is slijtvast en waterafstotend, zodat het geschikt is voor verschillende weersomstandigheden en langdurig gebruik.
-
-
Ja maar de verwachting is dat dit niet nodig zal zijn, omdat het materiaal van het dekje waterafstotend is.
-
-
Het dekje wordt alleen verstrekt via erkende NAHB-scholen en bevat het logo van de desbetreffende school, zodat misbruik moeilijk is.
-
-
Het dekje is bedoeld voor opgeleide assistentiehonden én honden in opleiding bij erkende scholen.
-
-
We willen heel duidelijk zijn: dit nieuwe dekje verandert niets aan de bestaande rechten van mensen met hulphonden. Alle hulphonden, ongeacht de kleur van hun dekje of de school waar ze vandaan komen, behouden hun recht op toegang zoals vastgelegd in de wet en het VN-verdrag Handicap. We betreuren het ten zeerste dat sommige mensen denken dat dit negatieve gevolgen kan hebben voor assistentiehonden die een ander dekje dragen. Dat is precies wat we willen voorkomen. Daarom benadrukken we dat er bij de introductie van het dekje een uitgebreide voorlichtingscampagne komt waarin we deze boodschap helder uitdragen. Andere scholen zijn van harte welkom om zich aan te sluiten, zodra ze aan diezelfde kwaliteitsnormen voldoen. Ons doel is niet om uit te sluiten, maar om samen te bouwen aan een transparante sector waarin kwaliteit vooropstaat.
-
-
Wat verdrietig en frustrerend dat je hiermee te maken hebt gehad; zeker op een plek waar je al jaren welkom bent. We willen heel duidelijk zijn: dit nieuwe dekje verandert niets aan de bestaande rechten van mensen met hulphonden. Alle hulphonden, ongeacht de kleur van hun dekje of de school waar ze vandaan komen, behouden hun recht op toegang zoals vastgelegd in de wet en het VN-verdrag Handicap. We betreuren het ten zeerste dat sommige mensen denken dat dit negatieve gevolgen kan hebben voor assistentiehonden die een ander dekje dragen. Dat is precies wat we willen voorkomen. Daarom benadrukken we dat er bij de introductie van het dekje een voorlichtingscampagne komt waarin we deze boodschap helder uitdragen.
-
-
We willen heel duidelijk zijn: dit nieuwe dekje verandert niets aan de bestaande rechten van mensen met hulphonden. Alle hulphonden, ongeacht de kleur van hun dekje of de school waar ze vandaan komen, behouden hun recht op toegang zoals vastgelegd in de wet en het VN-verdrag Handicap. Het uniforme dekje is geen keurmerk, geen verplichting en geen vervanging van bestaande erkenning. Het is een extra hulpmiddel voor duidelijkheid en vertrouwen — voor gebruikers, omstanders en openbare instellingen. Deze boodschap zullen we helder uitdragen.
-
-
We merken dat de berichtgeving bij sommigen tot de verwarring heeft geleid dat alle assistentiehonden een nieuw dekje krijgen. Dat is onjuist. Dit nieuwe dekje verandert niets aan de bestaande rechten van mensen met hulphonden zoals vastgelegd in de wet en het VN-verdrag Handicap. Het uniforme dekje is geen keurmerk, geen verplichting en geen vervanging van bestaande erkenning. Het is een extra hulpmiddel voor duidelijkheid en vertrouwen — voor gebruikers, omstanders en openbare instellingen. Deze boodschap zullen we helder uitdragen.
Daarbij hebben we geen invloed hoe media de tekst uit ons persbericht gebruiken.
-
-
Rond de zomer zullen we contact met je opnemen over het nieuwe dekje.
-
-
Het dekje is rond de zomer verkrijgbaar via de aangesloten assistentiehondenscholen.
-
-
De NAHB zet zich in voor een inclusieve samenleving waarin mensen met een assistentiehond zonder drempels kunnen meedoen. Het uniforme dekje is bedoeld als extra hulpmiddel om duidelijkheid en herkenbaarheid te vergroten. Zolang er in Nederland nog geen wettelijk kwaliteitskader is, nemen wij als branchevereniging onze verantwoordelijkheid door gezamenlijk op basis van internationale kwaliteitsnormen te werken. We begrijpen dat dit als oneerlijk kan worden ervaren door scholen die (nog) niet aan deze normen voldoen, maar het is een bewuste keuze om vanaf het begin te bouwen op een sterk, onafhankelijk getoetst kwaliteitsfundament.
-
-
De keuze om te starten met ADI- en IGDF-gecertificeerde scholen is geen afwijzing van andere initiatieven. ADI en IGDF bieden op dit moment het meest uitgebreide, internationaal erkende kwaliteitskader voor hulphondenscholen. Deze certificeringen waarborgen onafhankelijke toetsing op kwaliteit, dierenwelzijn en veiligheid. Andere scholen zijn van harte welkom om zich aan te sluiten zodra zij aan deze normen voldoen. Aan certificering zijn natuurlijk kosten verbonden, maar ook voordelen. Zo zet de branchevereniging zich ook in voor de vergoedingen omtrent assistentiehonden. We hopen dat in de nabije toekomst de overheid in samenwerking met de sector een duidelijk wettelijk geregeld kwaliteitskader voor assistentiehonden in Nederland vaststelt. De NAHB is hierover in gesprek met de overheid.
-
-
Het nieuwe dekje is uitvoerig getest bij gebruikers van diverse scholen als experts op het welzijn van de hond. In april volgt nog een laatste testfase. Het ontwerp maakt mogelijk dat het bij alle honden als gegoten zit en makkelijk vast en los te maken is door de gebruikers. De uitstraling zorgt voor goede zichtbaarheid.
-
-
De NAHB heeft ervoor gekozen om alleen ADI/IGDF-geaccrediteerde scholen toegang te geven, omdat ADI (Assistance Dogs International) en IGDF (International Guide Dog Federation) op dit moment het meest uitgebreide en internationaal erkende kwaliteitskader biedt voor hulphonden en blindengeleidehondenscholen.
Deze accreditering waarborgt heldere normen en onafhankelijke toetsing ervan op het gebied van opleiding, dierenwelzijn, professionaliteit en veiligheid, en sluit daarmee naadloos aan op de kernwaarden die de NAHB wil beschermen.
Hoewel er meer scholen zijn aangesloten bij de NEN, biedt deze op dit moment nog geen kwaliteitsnorm noch toetsingskader die wij als branche noodzakelijk achten. De keuze voor ADI/IGDF is daarmee geen afwijzing van andere initiatieven, maar een bewuste stap om vanaf het begin te bouwen op een bewezen, strenge en betrouwbare kwaliteitsnorm.
-
-
Andere scholen zijn van harte welkom om zich aan te sluiten zodra zij aan de ADI/IGDF-normen voldoen. Aan certificering zijn natuurlijk kosten verbonden, maar ook voordelen. Zo zet de branchevereniging zich ook in voor de vergoedingen omtrent assistentiehonden. We hopen dat in de nabije toekomst de overheid in samenwerking met de sector een duidelijk wettelijk geregeld kwaliteitskader voor assistentiehonden in Nederland vaststelt. De NAHB is hierover in gesprek met de overheid.
-
-
De Nederlandse Assistentiehondenscholen Branchevereniging (NAHB) is de brancheorganisatie van gecertificeerde assistentiehondenscholen in Nederland. Ze behartigt de belangen van deze scholen en hun gebruikers, met als doel assistentiehonden van hoge kwaliteit breed toegankelijk te maken en zo bij te dragen aan de zelfstandigheid en levenskwaliteit van mensen met een beperking. BMA is aangesloten bij de NAHB.
-
-
De Nederlandse Assistentiehondenscholen Branchevereniging (NAHB) zet zich in voor het waarborgen van de kwaliteit, welzijn en toegankelijkheid van assistentiehonden. Door samenwerking en kennisdeling streeft de organisatie naar uniforme richtlijnen en optimale toegankelijkheid, gebaseerd op internationale standaarden zoals die van Assistance Dogs International (ADI) en International Guide Dog Federation (IGDF).
-
-
De financiering van de Nederlandse Assistentiehondenscholen Branchevereniging (NAHB) komt uit contributies van de aangesloten assistentiehondenscholen.
-
-
De Nederlandse Assistentiehondenscholen Branchevereniging (NAHB) fungeert als een betrouwbare partner voor de overheid, zorginstanties en het publiek, met als doel de positie van assistentiehonden in de maatschappij te versterken.
-
-
Een assistentiehondenschool die is aangesloten bij de Nederlandse Assistentiehondenscholen Branchevereniging (NAHB) is gecertificeerd door een erkende internationale organisatie zoals Assistance Dogs International (ADI) of de International Guide Dog Federation (IGDF). Deze certificeringen garanderen dat de school voldoet aan hoge kwaliteitsstandaarden.
-
-
Een accreditatie is een formele erkenning door een onafhankelijke organisatie dat de assistentiehondenschool voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen. Dit biedt zekerheid over de professionaliteit en de kwaliteit van de opleiding en begeleiding die de school biedt.
-
-
Assistance Dogs International (ADI) en de International Guide Dog Federation (IGDF) zijn internationale organisaties die kwaliteitsstandaarden ontwikkelen en handhaven voor assistentiehondenscholen wereldwijd. Ze accrediteren scholen die aan hun strenge criteria voldoen.
-
-
Nee, alleen scholen die voldoen aan de strenge kwaliteitscriteria van Assistance Dogs International (ADI) en de International Guide Dog Federation (IGDF) komen in aanmerking voor accreditatie en lidmaatschap.
-
-
Scholen die zijn aangesloten bij Assistance Dogs International (ADI) of de International Guide Dog Federation (IGDF) werken volgens strenge internationale standaarden. Dit geeft de cliënt/cursist zekerheid over de kwaliteit en betrouwbaarheid van de opgeleide assistentiehonden. Dat betekent niet dat andere opleiders niet goed zijn, maar hun kwaliteit is op dit moment lastig objectief te beoordelen omdat er nog geen algemeen erkend toetsingskader is. Op dit moment is er in Nederland geen wettelijk keurmerk om de kwaliteit van assistentiehondenscholen te toetsen.
-
-
De diversiteit aan assistentiehondenscholen komt voort uit verschillende specialisaties en verschillende behoeften van cliënten en cursisten. Sommige scholen richten zich bijvoorbeeld op blindengeleidehonden, terwijl andere zich specialiseren in assistentiehonden voor mensen met een fysieke beperking, autisme of PTSS.
-
-
De NAHB telt momenteel 12 aangesloten assistentiehondenscholen:
- Bultersmekke Assistancedogs
- Stichting DCN Geleidehonden
- Gaus Assistentiehonden
- Geleidehondenschool Herman Jansen
- Hulphond Nederland
- Hulphonden voor Autisme
- Hulphondenschool Novi-Click
- KNGF Geleidehonden / Geleidehondenopleiding Ans L’abee
- Stichting Assistentiehond Gelderland
- Stichting Assistentiehond Nederland
- Stichting Kibo Medical Detection Dogs
- Stichting SAAC
-
-
Een hondenschool kan zich aansluiten bij de NAHB als deze voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn vastgesteld door de branchevereniging. Dit betekent dat de school geaccrediteerd moet zijn door één van de twee internationale organisaties: Assistance Dogs International (ADI) of de International Guide Dog Federation (IGDF).
-
-
Als je een klacht hebt over een assistentiehondenschool, is de eerste stap om deze direct bij de school zelf in te dienen. Kom je er niet uit? Dan is het straks, naar verwachting in de loop van 2025, mogelijk deze in te dienen bij de Geschillencommissie van de NAHB.