Ons aanvraagproces bestaat uit een aantal essentiële stappen om te kunnen bepalen of gestart kan worden met het Programma Teamcoaching voor het opleiden van een assistentiehond. We verzamelen informatie voor het compleet maken van een dossier en beoordelen of het programma passend is. Als daarnaast de bekostiging voor het programma in orde is, kan het programma van start gaan.
Interesse voor ons programma kan kenbaar gemaakt worden via ons telefonisch informatiepunt, de mail of ons contactformulier. Je ontvangt van ons aanvullende informatie en een belangstellingsformulier, na het invullen van dit formulier kunnen we jouw aanvraag officieel in behandeling nemen.
Via zorgverzekeraar
De zorgverzekeraar vergoedt de opleiding van ADL-assistentiehonden, signaalhonden en bij BMA worden dan onder andere de volgende stappen doorlopen:
- Het dossier wordt compleet gemaakt middels een aantal formulieren, een vragenlijst voor de aanvraag van een assistentiehond (ingevuld door een ergotherapeut) en medische verklaringen.
- Als er een psychische component aanwezig is, wordt een aanvraag ook door ons Multidisciplinair Adviesteam beoordeeld.
- Vervolgens vindt een intakegesprek plaats, in de thuisomgeving van de potentiële cursist.
- Indien er al een hond aanwezig is, kan deze gescreend worden op geschiktheid voor het programma, mits dit conform de regels van de zorgverzekeraar toegestaan is. Hier kan BMA je verder over informeren. Tijdens het intakegesprek zal de intaker een eerste screening doen. Als blijkt dat de reeds aanwezige hond niet geschikt is, dan stellen we de eis dat de potentiële cursist bereid is om het programma met een andere hond te volgen.
- Na een positief intakegesprek dient BMA de aanvraag in bij de zorgverzekeraar.
- Als de zorgverzekeraar positief is en een machtiging afgeeft voor het programma, vindt een kennismakingsgesprek plaats tussen de cursist en de BMA-instructeur.
- De cursist start met de zoektocht naar een geschikte hond. Betreft dit een pup, dan gaat de instructeur mee om het nestje te bekijken en een pup te selecteren. Mocht de cursist voor een volwassen hond willen gaan, wordt deze gekeurd op zowel medisch gebied als gedrag. Als er al een hond aanwezig is, wordt deze door de instructeur definitief beoordeeld op geschiktheid. ls de hond ouder dan een jaar, dan zal deze ook medisch gekeurd worden.
Via gemeente of andere bekostigingsvormen
Epilepsie-assistentiehonden, autisme-assistentiehonden en assistentiehonden voor mensen met psychische problematiek vallen doorgaans niet onder de verzekeringswet, evenals een groot deel van assistentiehonden voor kinderen. Er zijn dan mogelijk andere bekostigingsmogelijkheden. Bij BMA worden dan onder andere de volgende stappen doorlopen:
- Het dossier wordt compleet gemaakt middels een aantal formulieren, een vragenlijst voor de aanvraag van een assistentiehond (indien van toepassing ingevuld door een ergotherapeut) en medische verklaringen.
- Bij psychiatrische problematiek of autisme moet een aanvullend formulier worden ingevuld en ondertekend door een behandelaar.
- Indien er sprake is van autisme of psychiatrische problematiek wordt de aanvraag in behandeling genomen door ons Multidisciplinair Adviesteam. Houd hierbij rekening met een tijdsbestek van een aantal weken. Een advies van dit team is een half jaar geldig.
- Als het Multidisciplinair Adviesteam een positief advies heeft afgegeven en de bekostiging voor het programma rond is, vindt een intakegesprek plaats in de thuisomgeving van de potentiële cursist.
- Na een positief intakegesprek en wanneer de bekostiging rond is, volgt een kennismakingsgesprek met de BMA-instructeur.
- Vervolgens start de cursist met de zoektocht naar een geschikte hond. Betreft dit een pup, dan gaat de instructeur mee om het nestje te bekijken en een pup te selecteren. Mocht de cursist voor een volwassen hond willen gaan, wordt deze gekeurd op geschiktheid. Als er al een hond aanwezig is, wordt deze door de instructeur nog definitief beoordeeld op geschiktheid.
Meer informatie
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust contact op met ons telefonisch informatiepunt, of stuur ons een bericht.